Hoezo Vrijheid?!

Vandaag vieren we onze vrijheid.

Vrijheid die niet zo vanzelfsprekend is als we eigenlijk vaak denken. Nog niet zo lang geleden waren we niet vrij. Die zwaarbevochten vrijheid moeten we koesteren, daar zijn we het denk ik wel over eens.

Tegelijk vraag ik mezelf dan af of ik me wel altijd zo vrij voel als ik graag zou willen….Hmm… Niet altijd nee….Zeker niet als ik voor de zoveelste keer weer dwangmatig naar mijn telefoon grijp om mijn berichten te checken! Aandachtspuntje dus.

En jij? Ben jij eigenlijk wel zo vrij als je zou willen zijn?

Voel jij je vrij om te zijn wie je bent? De keuzes te maken die bij jou passen? Dingen te doen die jij fijn vindt of te geloven wat jij wilt geloven? Of ben je je aan gaan passen aan de meningen van anderen. Bang om je uit te spreken omdat je anders buiten de boot valt. Bang om veroordeeld te worden, te kort te schieten, niet goed genoeg te zijn of iets te missen.

Misschien heb jij jezelf verantwoordelijk gemaakt voor het geluk van je partner, kinderen, familie of vrienden. Voelt het als je plicht om te zorgen dat het met iedereen goed gaat. Vroeger voelde dat nog fijn en voelde je je gezien, belangrijk. Je haalde kastanjes uit het vuur, ruimde rotzooi op, suste ruzies, regelde eten, kleding, feestjes, belde als er stront aan de knikker was en was altijd bereid om te halen of te brengen. Zelfs als je daar je eigen afspraak voor af moest zeggen. Maar het kan zijn dat het nu voelt als een zware last. Iets wat je moet doen. En je moet al zoveel, vooral van jezelf! En de vanzelfsprekendheid dat je jezelf maar aan de kant zet begint je inmiddels ook aardig de keel uit te hangen. Pfff.

Hoezo vrijheid?!

Ben je er klaar mee? Wil je de vrijheid hebben om te kiezen en je niet verplicht voelen om iedereen ’te redden’? Weer vrij zijn! Kijk eens of je vandaag, 5 mei, kan beginnen om jezelf meer vrijheid te geven. Door je niet verantwoordelijk te voelen voor het geluk van iedereen. Uit die rol te stappen die niet bij je past. Door dingen los te laten, op te ruimen, te schrappen, weg te gooien, zodat er ruimte komt, tijd, vrijheid. En door de ander vrij te laten!

Deze week las ik iets wat me aan het nadenken zette. “Echt vrij ben je pas als je de ander vrijlaat.”. Hmm….Ik vertaalde het voor mezelf zo; ‘Door een ander vrij te laten word je zelf vrijer!’ Hoe vrij laat ik eigenlijk de mensen om mij heen, bedacht ik me toen. Laat ik anderen ook zichzelf zijn of probeer ik ze te veranderen (helpen?!) zodat ik gelukkiger ben of? Controle….uit liefde of angst of gewoon omdat er stiekem toch nog een controlefreak in me schuilt?!

Anderen accepteren zoals ze zijn is een daad van liefde. Daardoor hoeft een ander zich niet in allerlei bochten meer te wringen om geen gezeur te krijgen! Je ziet ineens wie ze diep van binnen zijn, hun echte schoonheid. Daaruit ontstaan de mooiste, gesprekken. Er ontstaat meer verbinding en veel meer liefde. Angst of liefde…. Controle of loslaten…Accepteren of manipuleren… We hebben elke keer weer een keus.

Niet veroordelen maar een ander accepteren met alles erop en eraan is ook een daad van liefde voor jezelf! Niet altijd makkelijk, weet ik, maar het leven wordt er zoveel mooier en vrijer van. Dan ben jij ook vrijer. Vrijer om jezelf te zijn en te laten zien. Dat gun ik jou en mezelf!

Geef jezelf dat kado én een beetje oranje. Oranje is een kleur die mij daarbij helpt. Tevens een reminder dat het allemaal wat losser mag. Probeer maar. Laat die teugels een beetje vieren, maak plezier, lach (ook om jezelf) en laat zien dat speelse kantje!

Jaa, laten we vandaag die vrijheid vieren!

Leve de vrijheid!

Hoera!

Fijne Bevrijdingsdag!

 

Please follow and like us:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.