‘Verschillig’!

Omdat ze niet meer voor zichzelf kan zorgen zit ze sinds kort in een verzorgingshuis. Ooit was ze een heel levenslustige, goedlachse, mooie en rebelse dame die wist wat er te koop was en hoe ze dat kon krijgen. Krampachtig probeert ze nu nog de regie te houden door zich overal mee te bemoeien. Dit laatste tot grote frustratie van het personeel.

Het personeel van het verzorgingshuis heeft het zwaar met haar. Het is niet snel goed en ze is behoorlijk eigenwijs. De huiskamermedewerker die ik ontmoet als ik een vaasje zoek vertelt dat ze vanmorgen door haar knie is gegaan. Ze heeft pijn en is net pas aan haar dienst begonnen. ‘A, pittige dag voor je’ reageer ik begripvol.

Even later vraagt de 78-jarige dame of ik even met haar mee kan lopen naar de wc. Onderweg begint ze te huilen en zegt dat ze zo’n heimwee heeft. Heimwee, naar haar huis en alles wat was en nooit meer terugkomt. Ach, verdrietig.
Ze vraagt of ik even bij haar wil blijven en gewoon een beetje tegen haar wil praten. Gewoon, een beetje praten….
‘Je bent een engel’ zegt ze en vraagt of ik hiervoor geleerd heb.

Even later ben ik getuige van een ‘miscommunicatie’ tussen de 78-jarige dame en de medewerker. Ik doe wat gedaan moet worden, praat met de kok, regel een etensplek en breng verslag uit bij de medewerker. ‘Ik snap dat het zwaar voor jullie is, maar weet je’, ga ik verder, ‘ze is enorm verdrietig en heeft heimwee. Eigenlijk heeft ze alleen een klein beetje liefde nodig’.

Toen ik even later met mijn schoonmoeder weer wegging stond de medewerker bij de dame en had haar bij de schouder en hand gepakt. ‘Nu niet meer huilen’ zei ze ‘kom erbij zitten dan gaan we zo lekker eten’. De dame was blij met deze positieve aandacht en liet merken dat ze daar heel dankbaar voor was.
Ze mocht alleen niet huilen….

Zo heeft iedereen z’n eigen verhaal. Een beetje oprechte aandacht, dat is alles. Uiteindelijk willen we allemaal gezien en gehoord worden en voelen dat iemand het ook écht interesseert!

Voor wie kan jij vandaag het verschil maken? Weet dat iets heel kleins al voor veel mensen grote positieve gevolgen kan hebben!

Please follow and like us:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.